L'eix comercial consolida el seu gir de l'Atlàntic al Pacífic - Notícies - IEF
26 novembre 2020

L’eix comercial consolida el seu gir de l’Atlàntic al Pacífic

El recent signat RCEP, sigles en anglès de l'acord de l'Associació Econòmica Integral Regional, constitueix el pacte comercial entre Àsia i Oceania que implicarà en xifres el fet d'acollir el 60% del creixement global de la dècada vinent, segons la consultora britànica IHS Markit. 

El nou pacte comercial d'Asia i Oceania consolida el gir de l'eix econòmic mundial cap al Pacífic

El recent signat RCEP, sigles en anglès de l’acord de l’Associació Econòmica Integral Regional, constitueix el pacte comercial entre Àsia i Oceania que implicarà en xifres el fet d’acollir el 60% del creixement global de la dècada vinent, segons la consultora britànica IHS Markit. A més, el RCEP, que avui dia no inclou l’Índia, integrarà gairebé una tercera part de la producció global, uns 2.200 milions de consumidors i un import de gairebé 26 bilions de dòlars. En definitiva, l’eix Àsia – Pacífic consolida el domini de l’economia global amb països com la Xina, el Japó, Corea del Sud, Austràlia i Nova Zelanda com a actors principals.

Amb aquest acord, la Xina actualitza la seva imatge passant a ser un valedor del lliure comerç i de la globalització en un moment de crisi mundial per la pandèmia motivada pel SARS-*CoV-2 i el proteccionisme dels Estats Units, que han danyat les cadenes globals de valor.

Ara queda en l’hemeroteca, com un somni trencat per Donald Trump, l’acord Transpacífic de Cooperació Econòmica (TPP, en les seves sigles en anglès) que va intentar tancar Barack Obama sabent que s’està donant una redistribució del potencial econòmic global que beneficia a Àsia-Pacífic. Un TPP que també generava oportunitats a països llatinoamericans com Mèxic, Xile i el Perú.

Clica aquí per llegir la notícia

El País, dimarts 24 de novembre 2020 – El nuevo pacto comercial de Asia y Oceanía consolida el giro del eje económico mundial hacia el Pacífico